Pad thai to bardzo popularne, przygotowywane przez ulicznych kucharzy danie w Tajlandii. Ze względu na krótki czas jego przygotowania i wspaniały smak potrawa ta jest bardzo popularna na całym świecie.
Na dwie porcje potrzebujemy:
-12 obranych i oczyszczonych krewetek,
-3 szalotki pokrojone w plasterki,
-dwa jajka,
-kiełki fasolki mung,
-150g namoczonego w letniej wodzie makaronu ryżowego,
-50g marynowanej w soli białej rzodkwi pokrojonej w paski,
-szczypiorek pokrojony w 3-4 centymetrowe kawałki,
-50g tofu pokrojonego w paski i lekko podsmażonego,
-1 łyżkę cukru z trzciny cukrowej,
-3 łyżki sosu rybnego,
-10g suszonych krewetek moczonych w letniej wodzie przez 30 minut,
-1 łyżka pasty nam prik pao rozpuszczonej w 100ml wody,
-3 łyżki prażonych i posiekanych orzeszków ziemnych,
-1 posiekana papryczka chilli,
-2 ćwiartki limonki,
-100ml sosu pad thai.
Potrawę tę przyrządziliśmy na dużej patelni ale można do tego celu użyć także woka. W pierwszej kolejności na 3 łyżkach oleju podsmażamy szalotkę. Dokładamy tofu, rzodkiew i suszone krewetki.
Po 2 minutach smażenia na środek układamy makaron ryżowy i polewamy go sosem pad thai i rozpuszczoną w wodzie pastą nam prik pao. Ważne- aby makaron przed dodaniem do dania nie był zbyt miękki ponieważ podczas smażenia wchłonie jeszcze dużo wilgoci z sosów. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy i przesuwamy na brzeg patelni. Na wolnym miejscu smażymy przez 2 minuty krewetki.
Gdy będą już różowe przekładamy je na makaron a na wolne miejsce wylewamy dwa surowe jajka, które po ścięciu się białka rozdrabniamy na małe kawałki. Przekładamy na jajka makaron a następnym nowym składnikiem będą kiełki fasoli mung.
Po krótkim smażeniu dokładamy ostatnie składniki którymi są cukier trzcinowy i szczypior. Jeszcze przez 1 minutę wszystko smażymy i intensywnie mieszamy.
Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi. Dodatkowymi składnikami mogą być ćwiartka limetki, kolendra, chilli i szczypiorek.
Smacznego.
|