Aby przygotować uramaki sushi beef musimy najpierw trzycentymetrowy plaster polędwicy wołowej krótko przysmażyć na odrobinie oleju. Nie smażymy długo, aby warstwa przysmażonego szarego mięsa nie była zbyt gruba (ok. 2-3mm). Po podsmażeniu wołowiny wyciągamy ją z patelni na deskę aby ostygła.
Same uramaki przygotowujemy zgodnie z wcześniejszym przepisem na uramaki z sezamem http://delikatesyazjatyckie.pl/newsdesk_info.php?&newsdesk_id=134. Wszystkie czynności wykonujemy zgodnie z pierwszymi etapami przepisu. Z tym że nie posypujemy ryżu sezamem, a na wierzch odwróconego nori nakładamy majonez japoński i warzywa.
Zawijamy rolki zgodnie z przepisem a na wierzch układamy plastry mięsa. Przykrywamy folią i matą do sushi dociskamy mięso aby dokładnie przylegało do ryżu. Rolkę kroimy ostrym nożem na osiem kawałków. Jeszcze raz poprawiamy kształt uramaków matą i ściągamy folię.
Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
|