MAŁŻE W SOSIE CURRY
MAŁŻE W SOSIE CURRY
MAŁŻE W SOSIE CURRY
Przyrządzone w azjatyckim stylu omułki jadalne w sosie curry.
Składniki na 2 osoby:
-1kg małż,
-200ml białego wytrawnego wina,
-50g pasty curry,
-400ml mleka kokosowego,
-po 1 stołowej łyżce siekanego czosnku, imbiru i cebuli,
-grubo pokrojona natka pietruszki.
Omułki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odrzucając małże otwarte i uszkodzone. Do garnka wlewamy 30ml oliwy z oliwek i lekko podsmażamy czosnek, imbir i cebulę. Dolewamy wino pamiętając, aby było dobrej jakości, bo nic tak nie psuje smaku małż jak kwaśne i cierpkie wino. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy aby odparować alkohol.
Wsypujemy małże, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy omułki ok. 4-5 minut.
Gdy muszle się otworzą wyciągamy je cedzakiem do miski a powstały sos przelewamy przez sito. Nie jest to zabieg konieczny, ale dzięki temu sos będzie gładki. Odlewamy połowę płynu do tego samego garnka w którym gotowaliśmy małże i wstawiamy na kuchenkę. Drugą połowę odkładamy na później, aby ewentualnie dolać do gotowego sosu jeżeli będzie za mało słony. Pamiętajmy, że podczas gotowania, gdy muszle się otworzą, do wina dostanie się słona morska woda. Gdy płyn się zagotuje, dokładamy pastę curry i wlewamy mleko kokosowe.
Doprowadzamy do wrzenia i przez chwilę gotujemy. W tym czasie małże wykładamy do głębokich talerzy. Polewamy małże obficie sosem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z makaronem lub pszennym pieczywem.
Fanom omułek polecamy ten sposób przygotowania tego przysmaku. Natomiast osoby, które nigdy nie próbowały tego przysmaku gorąco zachęcamy do spróbowania!


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.