FASZEROWANE KALMARY PO WIETNAMSKU
FASZEROWANE KALMARY PO WIETNAMSKU
FASZEROWANE KALMARY PO WIETNAMSKU
Kalmar po wietnamsku
Chrupiące kalmary faszerowane mieloną wieprzowiną w wietnamskim stylu:
Na danie dla dwóch osób potrzebujemy:
-4 tuby z kalmarów,
-300g mielonej wieprzowiny,
-5 pokrojonych grzybów shitake,
-po 1 łyżce stołowej siekanego czosnku i imbiru,
-1 łyżeczka siekanej papryczki chilli
-25g cukru palmowego,
-3 cebulki dymki pokrojone w cienkie plasterki,
-1 szklankę panierki panko,
-1 surowe jajko,
-70ml bulionu drobiowego.
Składniki sosu
-70ml mirin,
-40ml sosu ostrygowego,
-20ml octu ryżowego,
-1 łyżeczka sosu sriracha.
 Wszystkie składniki sosu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Czas na przygotowanie farszu do napełnienia kalmarów. W tym celu w woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju ryżowego. Smażymy na nim imbir i czosnek. Następnie dokładamy chilli i cebulę, a na koniec mieloną wieprzowinę, którą krótko smażymy. Po dolaniu ok. 70ml bulionu drobiowego gotujemy wszystko razem do momentu aż bulion odparuje.
Gdy mięso ostygnie łączymy je z jajkiem i panierką. Boki oczyszczonych i umytych kalmarów nacinamy ostrym nożem na długości ok. 3-4cm i wkładamy do nich farsz. Zapinamy końcówki wykałaczką. Smarujemy powierzchnię kalmarów oliwą i grillujemy je krótko na bardzo mocno nagrzanym grillu.
Gdy tylko zmienią kolor na złotobrązowy, wykładamy je na talerz i kroimy ostrym nożem na plastry. Polewamy sosem i podajemy gorące, w towarzystwie zielonych warzyw.
Życzymy smacznego.
 
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.