Pyszny, bezglutenowy deser z perełek tapioki. Tapioka jest hipoalergiczna, lekkostrawna, nie zawiera glutenu i cholesterolu.
Przepis na sześć szklaneczek puddingu z perełek tapioki jest niezwykle prosty:
-200g (pół opakowania) perełek z tapioki,
-400ml mleka kokosowego,
-owoce świeże lub konserwowane.
Odmierzoną tapiokę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną, posłodzoną wodą (dwie łyżki cukru trzcinowego na 200ml wody) tak aby pokryć nią kuleczki. Moczymy tapiokę przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając, do momentu aż ziarenka tapioki będą przezroczyste a pudding odpowiednio gęsty.
Jeżeli pudding zrobi się zbyt gęsty zanim ziarenka będą gotowe należy dolać więcej mleka kokosowego. Podajemy z owocami lub pysznym puree z mango (dostępne w Delikatesach!). Smacznego!
|