Danie, które w XX wieku przebojem wdarło się do menu przeciętnego Japończyka i które jest prawie codziennym, podstawowym posiłkiem- ramen. Przygotujemy dzisiaj jedną z wielu jego odmian- shoyu. Na bulion dla 4 osób potrzebujemy:
-całego kurczaka,
-2 kotlety wycięte z karczku wieprzowego,
-1 cebulę,
-kapustę pekińską,
-1 por,
-1 marchew,
-3 litry wody.
Składniki dodatkowe:
-po 1 łyżce siekanego czosnku, imbiru i chilli
-2 łyżki oleju,
-1 łyżka oleju sezamowego,
-50ml sosu sojowego,
-50ml japońskiego wina do gotowania mirin,
-4 ugotowane jajka.
-2 pokrojone cebulki dymki,
- marynowaną kapustę pekińską,
-prażone algi morskie,
-prażony sezam,
-400g ugotowanego makaronu pszennego dobrej jakości.
Kurczaka pokrojonego na większe kawałki i mięso wieprzowe zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu ściągając sitkiem szumowiny. Po tym czasie wyciągamy wieprzowinę, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy jeszcze ok. 1,5 godziny. Lekko ostudzony bulion przecedzamy przez sito- baza do ramen shoyu jest gotowa. Podczas gotowania bulionu możemy przygotować inne składniki tego dania. Aby otrzymać ,,to coś”, co nada naszemu daniu charakterystyczny smak, musimy podgrzać na patelni olej i krótko podsmażyć imbir, czosnek i chilli. Wlewamy olej sezamowy, sos sojowy i mirin. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso wieprzowe kroimy na plasterki, a gotowane jajka na pół. Na dno dużej miski wlewamy 2-3 łyżki sosu, nakładamy porcję makaronu i zalewamy wszystko wrzącym rosołem. Dokładamy pozostałe dodatki, posypujemy prażonym sezamem i nasz ramem shoyu jest gotowy.
Użyte dodatki nie są obowiązkowe, kapustę marynowaną możemy zastąpić kiełkami sojowymi lub szpinakiem. Mięso wieprzowe możemy przed pokrojeniem podsmażyć lub użyć mięsa drobiowego.
|