MAKI SUSHI
MAKI SUSHI
MAKI SUSHI
Maki sushi jest podstawowym i najbardziej rozpoznawalnym rodzajem sushi składającym się z ryżu, alg nori, świeżego zielonego ogórka, mango, oshinko (marynowana rzodkiew japońska), kanpyo (marynowana tykwa) czy korzeń łopianu. Doskonałymi składnikami są także surowe lub wędzone ryby i owoce morza. Oczywiście nie stosujemy wszystkich tych składników razem, ale kombinacja 3-4 z nich pozwoli nam przygotować doskonałe maki sushi.  Przedstawimy w skrócie sposób na przygotowanie prostego maki sushi składające się z trzech składników:  surowego łososia, świeżego ogórka i marynowanej rzodkwi japońskiej. Niezbędna będzie mata bambusowa służąca do zawijania rolek. Na niej układamy arkusz nori matową stroną do góry. Ja wcześniej skracam go ok. 5-6 centymetrów aby rolki nie były zbyt grube. Palcem rozciągamy cienką warstwę wasabi przez całą szerokość arkusza. Następnie nakładamy cienką warstwę ryżu na ok. 60-70% powierzchni nori. Pamiętajmy, aby wcześniej zmoczyć dłonie lub nałożyć foliowe rękawiczki, gdyż ryż jest bardzo lepki i mocno przykleja się do skóry.
Układamy nasze składniki na ryżu i możemy rozpocząć zwijanie.
Rolujemy matę lekko ją ściskając. Końcówkę nori zwilżamy lekko wodą. Koniec maty podnosimy do góry i kończymy rolowanie nadając rolce ładny okrągły kształt.
Przecieramy ostry nóż o wilgotną szmatkę i kroimy rolki na 8 równych plastrów. Podajemy w towarzystwie marynowanego imbiru, pasty wasabi i sosu shoyu.
Możemy zastosować kombinację innych składników i przygotować takie oto cudeńka:
-maki sushi z mango, ogórka i ośmiornicą,
-maki sushi z surimi, masago,rzodkwią japońską i ogórka.
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.