Witaminowa bomba! Sałatka powstała z połączenia koreańskiej kapusty kimchi z gruszką nashi, persymoną i zielonym ogórkiem.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od wykonania płytkich, podwójnych (pod kątem 45 stopni) nacięć wzdłuż ogórka. Usuwamy paski zielonej skórki, które później wykorzystamy do przystrojenia sałatki. Nacięcia wykonujemy co 1 centymetr na całym obwodzie ogórka. Następnie kroimy go w cienkie plasterki. Obficie solimy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy gruszkę w słupki a persymonę w plasterki.
Pół kilograma kimchi kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski wraz z jego pikantnym sosem. Ogórki płuczemy pod zimną bieżącą wodą i odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy wszystkie, delikatnie mieszając. Wykładamy na półmisek, posypujemy prażonym sezamem i dekorujemy zielonymi paskami ogórka.
|