Przepis na smaczny i pachnący bulion o ciekawym smaku z kapustą bok choy, wywodzący się z tradycyjnej kuchni kantońskiej. Dla czterech osób potrzebujemy:
-500g dobrej wołowiny,
-50g imbiru,
-1 łyżeczkę soli,
-1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
-2 całe gwiazdki anyżu,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
-4 małe kapusty bok choy.
Mięso wkładamy do garnka z wrzącą wodą, a gdy zacznie z powrotem wrzeć gotujemy je przez 3 minuty. Ściągamy garnek z gazu i wkładamy do zlewu. Wlewamy do niego zimną bieżącą wodę a gdy ostygnie wyciągamy mięso i myjemy je z piany ze ściętego białka. Zabieg ten jest potrzebny aby nasz wywar był klarowny, bez pływających na jego powierzchni szumowin. Wkładamy mięso do czystego garnka i zalewamy go 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy wodę do wrzenia i dokładamy anyż wraz z pociętym w 4 milimetrowe plastry imbirem. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez 2 godziny. Wyławiamy mięso, imbir i anyż a jeżeli istnieje taka potrzeba dolewamy gorącą wodę, aby mieć około 1,5 litra wywaru. Wsypujemy sól i pieprz, wlewamy olej sezamowy i dokładamy pokrojoną w ćwiartki kapustę bok choy.
Gdy płyn zacznie wrzeć całość gotujemy 3 minuty. W tym czasie mięso kroimy na kawałki i wkładamy do miseczek. Zalewamy je wrzącym wywarem z kawałkami kapusty. Dekorujemy świeżą kolendrą i natychmiast podajemy.
|