Tom Ka Clams to zupa pochodząca z Tajlandii. Kwaśno-pikantna, z nutą kokosowej słodkości, której smak nadają świeże małże.
Tajska zupa Tom Ka Clams.
-50ml soku z limetki,
-2 łyżki sosu rybnego,
-1 łyżka pasty prik pao
-500ml bulionu z kurczaka
-500ml mleka kokosowego
-1kg mieszanki małż (mule, fasolari i vongole)
-3 papryczki chilli,
-1/2 krążka cukru palmowego,
-1 trawa cytrynowa.
-5 liści limetki,
-50g imbiru pokrojonego w grube plastry,
-2 obrane pomidory pokrojone w kostkę,
-1 puszka grzybów shitake.
W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion z kurczaka. Gotujemy w nim papryczki, trawę cytrynową, liście limetki i imbir. Po 15 min. dodajemy grzyby shitake, cukier palmowy, sos rybny i sok z limetki.
Gotujemy jeszcze wszystko razem przez 3-4 minuty i wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pastę prik pao. Gdy płyn się zagotuje dokładamy małże fasolari, które gotują się najdłużej. Po 4 minutach dokładamy pozostałe małże a po 3 minutach pomidory.
Gdy płyn jeszcze raz się zagotuje nasza zupa jest gotowa. Podajemy zupę w głębokich talerzach, posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.
|