Przepyszne, chrupiące i pełne smaków indyjskie naleśniki, to doskonałe danie lub szybka przekąska. Poniżej znajdziecie przepis na ich przyrządzenie.
Składniki od lewej:
-1/2 łyżeczki asafetydy,
-1 łyżka siekanego imbiru,
-2 zielone chilli pokrojone w cienkie plasterki (dla miłośników ostrzejszych smaków ponieważ w mieszance jest trochę suszonego zielonego chilli),
-siekane liście curry (suszone lub mrożone),
-mieszanka do rava dosa,
-siekana zielona kolendra,
-100g kwaśnego jogurtu,
-1 czerwona cebula drobno pokrojona.
Do miski wsypujemy mieszankę mąk i wszystkie składniki, oprócz jogurtu. Składniki wstępnie mieszamy ze sobą. Wlewamy 750ml zimnej wody i dodajemy jogurt. Łączymy wszystkie składniki a powstałe ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz i dolewamy dodatkowo tyle wody, aby powstało płynne ciasto.
Rozgrzewamy na dużym ogniu patelnię. Gdy będzie bardzo gorąca nabieramy ciasto chochlą i szybko, równomiernie wylewamy je na jej powierzchnię. Należy wlać tyle ciasta, aby powstała ,,ażurowa”, pełna dziurek powierzchnia naleśnika. Minimalnie zmniejszamy ogień i gdy zauważymy że krawędzie i dziurki na powierzchni naleśnika stają się jasno brązowe, polewamy go odrobiną oleju lub roztopionym masłem ghee. Przewracamy placek na drugą stronę i dosmażamy go na złoty kolor.
Gotowy placek składamy na pół lub zwijamy w rulon i podajemy z chutnej mango i pikantnym sosem chilli.
|