Przepisy
KACZKA PO SECZUAŃSKU  


KACZKA PO SECZUAŃSKU
KACZKA PO SECZUAŃSKU
KACZKA PO SECZUAŃSKU

Przepis dla miłośników chrupiącej kaczki, dobrze znanej wszystkim bywalcom restauracji azjatyckich. Chociaż w różnych lokalach danie to ma różne nazwy, najczęściej nazywane  jest kaczką po seczuańsku. Wcześniej, mimo wielu prób, wykorzystując różne marynaty i najlepsze kawałki kaczego mięsa nie udało mi się osiągnąć podobnego rezultatu. Tajemnica kucharzy chińskich została odkryta, gdy wprowadziliśmy do sprzedaży mrożone, wcześniej przyprawione i poddane obróbce termicznej kaczki. W opakowaniu znajdują się dwie połówki kacze pozbawione kości. Tak przygotowane mięso trafia także do chińskich restauracji. Posiadając ten ważny składnik możemy już bardzo łatwo przygotować doskonałe i smaczne danie. Zawartość opakowania wystarczy na cztery bardzo duże porcje (patrz zdjęcie) lub na sześć porcji restauracyjnych.

Spotkałem różne sosy warzywne podawane z tym daniem, dlatego podam dwa przepisy, które doskonale komponują się z delikatnym kaczym mięsem.

 

 1.Sos słodko-kwaśny:

-1 marchewka pokrojona w plastry,

-1/2 małej puszki bambusa,

-1/2 dużej cebuli pokrojonej w plastry,

-1/4 papryki pokrojonej w kawałki (1x2cm)

-1 drobno pokrojona papryka chilli,

-1 łyżeczka posiekanego imbiru,

-3 łyżki sosu sojowego,

-3 łyżki czerwonego octu ryżowego,

-1 łyżka cukru palmowego.

Do rozgrzanego woka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy imbir i chilli. Następnie dokładamy paprykę, cebulę i bambus a po 2 min marchewkę. Krótko smażymy ok. 1min, dosładzamy cukrem. Na koniec dodajemy sos sojowy i ocet. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sos zagęszczamy rozpuszczoną skrobią z tapioki, rozmieszanej z małą ilością wody.

 

2. Sos ostrygowy:

-1 marchewka pokrojona w plastry,

-1/2 małej puszki bambusa,

-5 cebulek dymek pokrojonych w 3 cm kawałki,

-1/4 papryki pokrojonej w kawałki (1x2cm)

-1 drobno pokrojona papryka chilli,

-1 łyżeczka siekanego czosnku,

-3 łyżki sosu ostrygowego,

-2 łyżki słodkiego sosu sojowego.

Sos przygotowujemy w podobny sposób jak sos słodko-kwaśny, zastępując imbir czosnkiem i nie zagęszczamy go.

Po rozmrożeniu kaczki każdą połówkę dzielimy na cztery części przecinając mięso pod dużym kątem. Następnie mięso obsuszamy w panierce (najlepiej nadaje się do tego tempura) i zanurzamy je w roztrzepanym jajku.

Ponownie obtaczamy je w panierce i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wykładamy kaczkę na sos i podajemy z ryżem jaśminowym.

 

Smacznego.



Statystyka:
Przeglądano: 3441
Wolności 60
58-500 Jelenia Góra
+48 509 776 470
sklep@delikatesyazjatyckie.pl

Sklep


Zakupy


Inne


Delikatesy Azjatyckie © Wszystkie Prawa Zastrzeżone
Projekt & realizacja
Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.