Przepis na doskonałe wietnamskie pikle, które są dodatkiem do wielu dań. Jednak najczęściej spotykane są w kanapkach zwanych Banh Mi. Jest to zwykła pszenna bagietka, w której można znaleźć kiełbasę, pasztet lub szynkę oraz ogórka, majonez i ser.
Składniki:
-1 biała rzodkiew,
-3 marchewki,
-200 ml wody,
-200 ml czerwonego octu ryżowego,
-100 g cukru,
-1 łyżka soli.
Rzodkiew i marchew kroimy w paski ok. 3x3mm i długości ok. 6-7cm. Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Po wymieszaniu odstawiamy na 30 min.
W tym czasie ocet, wodę i cukier lekko podgrzewamy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Warzywa zalewamy bieżącą wodą idokładnie płuczemy. Po odsączeniu wyciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i przekładamy do słoika. Zalewamy zalewą, zamykamy słoik i odstawiamy na 3-5 dni. Po tym czasie Do Chua jest gotowe.
|