Smażona wieprzowina w paście sojowej doenjang.
Składniki na 2 osoby:
-250g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plasterki,
-1 łyżeczka mąki tapioki,
-4 łyżki wina ryżowego,
-1 łyżka sosu sojowego,
-1 łyżka pasty sojowej doenjang,
-1 łyżka pasty paprykowej gochujang (tylko dla amatorów ostrych smaków)
W misce dokładnie mieszamy tapiokę, wino ryżowe, sos sojowy i mięso.
Odstawiamy marynatę do lodówki na minimum 1min. Do woka wlewamy 100g
oleju i po nagrzaniu smażymy mięso aż lekko się zetnie. Cedzakiem
wyciągamy polędwicę i wylewamy olej. Następnie w woku dusimy mięso w
paście doenjang, gochujang z 5 łyżkami wody.Po ok. 5 minutach gdy
sos zgęstnieje i dokładnie obtoczy mięsowykładamy je na półmisek
w towarzystwie duszonego z czosnkiem szpinaku. Można podać z ryżem
lub smażonym z warzywami makaronem.
|