Składniki:
-1 polędwiczka wieprzowa,
-1/2 marchewki pokrojonej w słupki,
-2 cebulki dymki pokrojonej w paski,
-marynowane młode korzenie lotosu,
-szpinak lekko podsmażony z dodatkiem siekanego czosnku i sosu sojowego,
-skrobia z tapioki,
-1 rozmącone jajko,
-panierka panko.
Polędwicę kroimy w jednocentymetrowe plasterki. Przy pomocy płaskiego boku tłuczka do mięsa rozbijamy mięso na bardzo cienkie (ok. 2mm) plasterki. Najlepiej przykryć mięso folią spożywczą i dopiero wtedy je rozbijać. Plastry polędwicy solimy i nakładamy farsz składający się z lotosu, dymki, marchwi i szpinaku.
Ciasno zwijamy w rulonik, który następnie obtaczamy w skrobi z tapioki.
Ruloniki zanurzamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w panierce panko. Smażymy w głębokim oleju. Gdy panierka będzie jasnobrązowa wyciągamy rolki z oleju i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną kroimy je pod kątem i układamy na talerzu dekorując świeżymi warzywami i kiełkami. Podajemy z ryżem i sosem chilli słodko-kwaśnym.
Możemy podać je także niekrojone i owinięte w liść sałaty.
|