SUKIYAKI
SUKIYAKI
SUKIYAKI
Na dwie porcje potrzebujemy:
-3 cebulki dymki pokrojone na 3cm odcinki,
-3 kapusty pak choy mini,
-150g twardego tofu pokrojonego w kostkę,
-200g wołowiny (rostbef lub delikatne pieczeniowe) pokrojonej w cienkie plasterki,
-100g grzybów enoki lub shimeji,
-6 grzybów schitake,
-100g namoczonego makaronu sojowego lub shirataki,
-2 surowe jajka.
Sos:
-60ml sosu sojowego,
-60ml sake,
-60ml mirinu,
-40g cukru.
Lub 200ml gotowego sosu sukiyaki. 
W wysokiej patelni na małej ilości tłuszczu smażymy przez 1 minutę wołowinę. Następnym składnikiem będzie tofu, które smażymy na złoty kolor.
Dokładamy twarde części kapusty pak choy i grzyby a po krótkim ok. 2 minutowym smażeniu wlewamy sos. Gdy się lekko zredukuje dokładamy zielone części kapusty, makaron i cebulkę dymkę. Smażymy jeszcze minutę pamiętajmy aby od czasu do czasu mieszać poszczególne składniki ale tak aby ich nie połączyć.
Danie podajemy w gorącej patelni.  Dodatkowo przygotowujemy 2 miseczki z surowym, rozmąconym jajkiem w którym zanurzamy kolejne składniki dania. 
Dla niektórych osób ten sposób łączenia składników tego dania z surowym jajkiem będzie dziwne i nieapetyczne ale zapewniam Was że wtedy danie te smakuje doskonale.    
 
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.