Char siu jest to kantoński sposób przygotowywania mięsa pieczonego w dużych kawałkach. Jednak sos do tego dania jest także doskonałą marynatą do marynowania mniejszych kawałków mięsa. Dzisiaj przedstawiamy sposób na
pyszne grillowane kawałki mięsa z piersi kaczki i polędwiczki wieprzowej.
Składniki:
-jedna pierś z kaczki,
-1/2 polędwiczki wieprzowej.
Marynata:
-5 łyżek sosu char siu,
-2 łyżki sosu sojowego.
Mięso kroimy w poprzek na plasterki grubości ok. 6-8mm i marynujemy w marynacie przez minimum 1 godzinę. Nabijamy na patyczki bambusowe
i grillujemy na średnim ogniu. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Przy okazji możemy ugrillować cebulę pokrojoną w ósemki. Warto ją wcześniej pokropić obficie sosem sojowym, dzięki któremu będzie miękka i lekko słona. Nabijamy kawałki cebuli na patyczki i grillujemy razem z mięsem.
|