Gotowa pasta (rodzaj curry) do przyrządzenia kao soi. Danie te pod różnymi nazwami znane jest w Birmie, Laosie i północnej Tajlandii. Najbardziej popularne to:
1. Lao khao soi to zupa z szerokim makaronem ryżowym , grubo siekaną wieprzowiną, pomidorami, sfermentowanymi ziarna soi. Inne składniki to chilli, szalotka, czosnek, skórka wieprzowa , kiełki soji, posiekana dymka i kolendra .
2. Północno tajskie khao soi przygotowuje się z lekkiej pasty kao soi, chrupiącego (smażonego na głębokim oleju) makaronu jajecznego oraz najczęściej mięsa z kurczaka. Inne składniki to marynowane liście gorczycy, szalotka, limonka, często mleko kokosowe.
Danie te jest bardzo często serwowane przez ulicznych sprzedawców. Zdobywa także dużą popularność w restauracjach na całym świecie.
Producent: LOBO
Skład: przyprawy (chilli, kmin, kardamon, gałka muszkatałowa, kwiat muszkutałowy, imbir, goździki), cukier, sól, E621, mieszanka curry (gorczyca, papryka, kozieradka, kolendra), E330.