Doubanjiang to długo fermentowana pasta (można użyć też nazwy sos) z soi i chilli. Znana jest, także pod innymi nazwami: Douban lub Toban-Djan. Istnieją różne wersje tej pasty, ale najwyższe uznanie ma ta produkowana w Pixian. Jest to część (dzielnica) miasta Chengdu, stolicy prowincji Sichuan. Mieszkańcy tego regionu są bardzo dumni z tego uniwersalnego dodatku do dań i nazywają ją ,,sercem i duchem kuchni Sichuan". Rzeczywiście pasta ta o ostro-słonym smaku ma swój ,,charakterek". Aby wydobyć z niej głębię smaku podsmażana jest na oleju i dodawana do ryżu, makaronu lub tofu. Już samo takie połączenie jest smacznym i pożywnym posiłkiem. Stosuję się ją także jako główny składnik nadający smak daniom przygotowywanym metodą stir-fry oraz do rozgrzewających i ostrych zup.
Producent: SICHUAN PIXIANDOUBAN CO.,LTD.
Składniki: chilli, bób 19%, sól, mąka pszenna.
|