Ramune to japoński gazowany napój bezalkoholowy. Ciekawostką jest to, że został wprowadzony do sprzedaży w Kobe już w 1884 roku, przez mieszkającego w tym mieście szkockiego aptekarza Alexandra Camerona Sima. Ramune słynie z charakterystycznego projektu szklanej butelki, zwanej codd-neck. Nazwa pochodzi od nazwiska anglika Hirama Codda, który zaprojektował ją w 1872 roku. Różni się od zwykłej butelki tym, że w przewężonej z dwóch stron szyjce znajduje się szklana kulka, która uszczelnia butelkę dzięki ciśnieniu gazowanego napoju. Po wciśnięciu jej plastikowym popychaczem kulka opada na dno szyjki otwierając drogę zawartości butelki. Oryginalny smak ramune to cytrynowo-limonkowy. W tej chwili ramune produkuje się w 57 różnych smakach.
Producent: HATA KOSEN
Składniki: woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości E330, aromat, barwnik E102 i E133, dwutlenek węgla.
|