W kuchni chińskiej występują dwa podstawowe sosy śliwkowe. Pierwszy najczęściej stosowany jako dip do sajgonek i mięs. Wykonany jest z małej ilości (ok.2-5%) słodkich śliwek. Drugi ciemniejszy i gęstszy głównie stosowany jest do smażenia lub duszenia różnego rodzaju mięs. Wykonany jest z chińskich solonych śliwek (25%) gotowanych na wolnym ogniu z dodatkiem cukru, octu ryżowego, imbiru i chilli do momentu aż zgęstnieje i uzyska głęboki bogaty smak. Doskonale nadaje się także, jako dip do pieczonej kaczki, pieczeni mięsnych, rolad jajecznych i innych przystawek.
Producent: LEE KUM KEE
Składniki: cukier, solone śliwki 25% ( śliwka 78%, sól), woda, ocet ryżowy, modyfikowana skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: (kwas cytrynowy, cytrynian sodu), imbir, chilli, stabilizator ( guma ksantanowa, soja, pszenica).
|