Bardzo proste w wykonaniu, a zarazem wyróżniające się wyglądem sushi, które na pewno przypadną do gustu miłośnikom surowej ryby zawiniętej w zielone płatki nori. Do wykonania tego sushi potrzebujemy kawałki tuńczyka, łososia, marynowaną rzodkiew oshinko i odrobinę ryżu. Rybę i rzodkiew kroimy na paski o przekroju kwadratowym o wymiarach ok. 2x2cm. Pięć centymetrów od brzegu nori nakładamy cienką warstwę wasabi a na niej pasek tuńczyka. Obok układamy ryż nadając mu podobny do paska ryby kształt . Na wierzch tuńczyka układamy rzodkiew a na ryżu łososia.
Do zawijania nie używamy maty. Zawijanie zaczynamy od 5 centymetrowego kawałka algi, znajdującego się od naszej strony. Załamujemy ją przy tuńczyku i dociskamy do rzodkwi. Palcami lekko przyciskamy składniki do siebie i obracamy nimi wokół ich własnej osi. Zwijamy ciasno algę załamując ją na rogach naszego nadzienia.
Przecinamy rolkę na pół a każdą połówkę jeszcze na cztery części. Układamy kawałki sushi na półmisku i podajemy z marynowanym imbirem.
|