Przepis na oryginalną syczuańską zupę w której idealnie połączone są smaki: słodki, kwaśny i pikantny.
Składniki
-20g namoczonych w gorącej wodzie grzybów mun
-200g mięsa z kurczaka, gotowanego na parze przez 15 minut,
-200g pędów bambusa,
-2 surowe jajka,
-4 łyżki ciemnego octu,
-garść liści kolendry,
-drobno pokrojony szczypiorek,
-5g namoczonych w gorącej wodzie pąków lilii,
-2 łyżki bulionu drobiowego,
-1 łyżka oleju sezamowego,
-2 łyżki pasty z chilli i bobu doubanjiang,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-1 kostka cukru palmowego.
Wszystkie składniki takie jak grzyby, pędy bambusa, pąki lilii i kurczaka, kroimy na najmniejsze części. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy grzyby, bambusy, pąki lilii, bulion drobiowy, sos sojowy i cukier palmowy. Gotujemy zupę przez 5 minut.
Następnie dodajemy drobne kawałki mięsa z kurczaka, oraz wlewamy ocet, olej sezamowy, pastę doubanjiang.
Rozbijamy jajka do miseczki i za pomocą trzepaczki łączymy białko z żółtkiem. Wrzącą zupę mieszamy w jednym kierunku i malutkim strumieniem wlewamy masę jajeczną. Dzięki temu powstanie cieniutki makaron. Na koniec zupę zagęszczamy trzema łyżkami skrobi z tapioki, rozpuszczonej w 50ml zimnej wody.
Gorącą i gęstą zupę wlewamy do misek i podajemy w towarzystwie listków kolendry i szczypiorku
|