Głównym i najważniejszym składnikiem tej zupy to pikantno -słona pasta pixian douban. Pochodzi z prowincji Syczuan w Chinach i jest doskonałym dodatkiem do wielu innych dań. Aby przygotować to danie musimy zgromadzić jeszcze inne składniki takie jak:
-3 łyżki pasty pixian douban,
-500g wołowiny pokrojonej w kostkę,
-3 cebulki dymki pokrojone w 6 centymetrowe kawałki,
-4 centymetrowy kawałek imbiru, pokrojony w plastry,
-1 laska cynamonu,
-1 gwiazdka anyżu,
-1 łyżka brązowego cukru,
-garść groszku cukrowego,
-1 kapusta pak choy lub mrożonego rzepaku chińskiego,
-1 łyżka siekanego czosnku.
W garnku doprowadzamy do wrzenia dwa litry wody. Dokładamy wołowinę i gotujemy ją na dużym ogniu przez 5 minut. Wylewamy wodę z i płuczemy mięso pod bieżącą wodą. W czystym garnku doprowadzamy dwa litry wody do wrzenia. Dokładamy mięso oraz cukier, anyż, cynamon i imbir. Zmnieszamy źródło ciepła i gotujemy wywar na małym ogniu.
Teraz możemy przygotować tzw. serce i duszę tego dania, czyli podsmażoną pastę pixian douban. Do woka wlewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy czosnek i pastę. Gdy się rozpuści wlewamy 250 ml wody i przez 5 minut gotujemy sos. Wlewamy go przez sito do garnka z bulionem. Kontynuujemy gotowanie do momentu aż mięso będzie miękkie.
Wlewamy bulion i dokładamy kawałki wołowiny. Dobrym dodatkiem będą listki zielonej kolendry.
|