YENTAFO
YENTAFO
Yen ta fo to tajska zupa o ciekawym smaku i nie mniej interesującym wyglądzie, do której przyrządzenia dla dwóch osób będziemy potrzebować:
-3 łyżki sosu rybnego,
-3 łyżki sosu bananowego z chilli,
-po 1 łyżce siekanego szczypiorku i czosnku,
-100g tofu pokrojonego w plasterki,
-250g chudego kawałka łopatki,
-6 surowych ogonków z krewetek (w pancerzu),
-2 tuby z kalmarów,
-1 marynowaną kapustę bok choy,
-100g namoczonego makaronu ryżowego o szerokości 10mm,
-1 słoik gotowego bulionu do zupy yen ta fo.
Łopatkę obgotowujemy przez 3 minuty i płuczemy pod bieżącą wodą. Zawartość bulionu wlewamy do wąskiego rondelka, wkładamy mięso i uzupełniamy wodą płyn, tak aby mięso się w nim zanurzyło. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut.
W tym czasie przygotujemy inne składniki dania. Tofu podsmażamy na oliwie, tak aby było lekko chrupiące. Kalmary myjemy, nacinamy i kroimy jak w przepisie na kalmary po indonezyjsku   http://delikatesyazjatyckie.pl/newsdesk_info.php?&newsdesk_id=69. Gotujemy je w wodzie z dodatkiem sosu sojowego przez 5-6 minut. Dokładamy krewetki i gotujemy wszystko jeszcze przez 4 minuty.
Czosnek i szczypiorek krótko podsmażamy na oleju. Gdy poczujemy aromat czosnku ściągamy patelnię z ognia. Na środku głębokiego talerza układamy kopczyk makaronu ryżowego a na wierzch podsmażony czosnek i szczypiorek. Na brzegach talerza układamy pokrojone w czteromilimetrowe plasterki mięso, podsmażone tofu i kapustę bok choy.
Ugotowane kalmary i krewetki przekładamy do bulionu wraz z sosem bananowym z chilli i sosem rybnym. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącym bulionem zalewamy wcześniej przygotowane składniki dania (pamiętając o sprawiedliwym podzieleniu krewetek i kalmarów)


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.