Pierożki wonton w pysznym, aromatycznym bulionie.
Przepis na pierożki:
1 paczka mrożonego ciasta do pierożków
200g siekanych krewetek niegotowanych
200g mielonej wieprzowiny
1 łyżeczka siekanego czosnku
1 łyżeczka siekanego imbiru
2 łyżki drobno pokrojonych grzybów mun
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru palmowego
4 łyżki drobno pokrojonej dymki
pieprz i sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką małe porcje farszu na płatki ciasta. Brzegi ciasta namoczyć lekko wodą, złożyć ciasto w pół i skleić dwa przeciwległe boki. pierożki gotować 3-4 minuty w aromatycznym bulionie.
Najważniejszy w zupie WON TON jest jak najbardziej aromatyczny wywar mięsny. Używamy do niego kości i mięsa kurczaka, kaczki lub wołowiny z minimalną ilością warzyw. Wywar gotuje się aż mięso odejdzie od kości, ok. 2-4 godzin. Podczas gotowania starannie usuwamy szumowiny z powierzchni wywaru. Tajemnicą oryginalnego smaku zupy jest użycie do gotowania czosnku, imbiru i cynamonu. Pięć minut przed podaniem gotujemy pierożki w rosole. Podajemy posypane dymką i doprawione do smaku sosem sojowym i dobrej jakości sosem rybnym. Przepyszna i sycąca! Polecamy i smacznego.
|