ZUPKA PO PEKIŃSKU
ZUPKA PO PEKIŃSKU

Zupka po pekińsku to doskonałe i pożywne danie o ostro-kwaśnym smaku.

Składniki:

-garść namoczonych grzybów mun,

-pół namoczonego grzyba szmaciaka gałęzistego,

-1 papryka  chilli,

-1 mała puszka kasztanów wodnych,

-1 mała puszka pasków bambusa,

-1 pierś z kurczaka,

-kawałek świeżego imbiru,

-2 ząbki czosnku,

-1 jajko,

-3 łyżki przecieru pomidorowego,

-4 łyżki octu ryżowego,

-4 łyżki sosu sojowego,

-1 cebula.

Wszystkie składniki bardzo drobno kroimy. W woku lub garnku krótko smażymy cebulę, czosnek, imbir i chilli. Wlewamy dwa litry bulionu, dokładamy pozostałe składniki i gotujemy 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym i octem. Oczywiście ilość  przypraw zależna jest od indywidualnego smaku i upodobań. Łączymy żółtko z dwoma łyżkami wody i powoli wlewamy do zupy jednocześnie energicznie ją mieszając, aby masa jajeczna utworzyła cieniutkie niteczki . Zagęszczamy zupę roztworem wody i mąki z tapioki. Podajemy z drobno pokrojoną dymką.



Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.