Przepis na najbardziej znaną zupę filipińską sinigang na hipon. Hipon oznacza krewetki, ale stosuje się także mięso wieprzowe, wołowe lub drób. Na przyrządzenie czterech porcji potrzebujemy:
-paczkę bazy do zupy z tamaryndu,
-dwa pomidory pokrojone w ósemki,
-cztery ostre papryczki,
-100g fasolki szparagowej,
-dwie czerwone cebule pokrojone w ósemki,
-100g pokrojonej w kostkę białej rzodkwi,
-garść młodego szpinaku,
-16 surowych całych krewetek.
W garnku doprowadzamy do wrzenia 1200ml wody. Wkładamy wszystkie warzywa oprócz szpinaku oraz wsypujemy bazę do zupy z tamaryndu i gotujemy 10 minut.
Po tym czasie dokładamy główny składnik - krewetki, które gotujemy razem z warzywami ok. 4-5 minut aż zmienią kolor zszarego na czerwony.
Podajemy w miseczkach z surowym szpinakiem.
|