Składniki
-kapusta pak hoy,
-400g wątroby cielęcej, wieprzowej lub drobiowej pokrojonej w plastry ok. 5-8mm
-szalotka, szerokie plastry,
-1 czerwona papryki pokrojona w kwadraty 2x2cm,
-2 łyżki siekanego czosnku,
-9 strąków suszonego czerwonego chilli.
-1 łyżka czarnego grubo gniecionego pieprzu,
-łodygi kolendry,
Sos:
-1 łyżka jasnego sosu sojowego,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-5 łyżek bulionu drobiowego,
-1 łyżka cukru palmowego,
Podsmażamy czerwoną paprykę w 5 łyżkach oleju. Po 2 minutach smażenia wyciągamy paprykę z woka i odlewamy nadmiar oleju. Pozostawiamy w woku około 2 łyżek oleju, w którym podsmażamy strąki chilli. Gdy zaczną ciemnieć dodajemy czosnek, pieprz i kolendrę, a po minucie wątróbkę. Smażymy przez ok. 4 minuty na dużym ogniu.
Następnie dodajemy szalotkę, a po minucie kapustę pak hoy. Na koniec dokładamy podsmażoną paprykę i wlewamy sosy i bulion.
Intensywnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Gotowe danie wykładamy na półmiski i podajemy.
|