Smaczne danie pochodzące z Korei, będące doskonałym połączeniem kimchi i smażonego kurczaka, którego przygotowanie nie zabierze Wam zbyt dużo czasu. Do przygotowania potrawy dla sześciu osób musicie przygotować następujące składniki:
-800g mięsa z kurczaka pokrojonego w 5cm paski,
-500g pokrojonego kimchi,
-drobno pokrojone zielone części cebulki dymki lub szczypiorek,
-prażone algi morskie (kizami nori) lub inne,
-drobno pokrojone białe części cebulki dymki,
-3 łyżki pasty gochujang,
-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
-2 łyżki oleju sezamowego,
-3 łyżki drobno siekanego czosnku,
-surowe żółtka marynowane przez 6 godzin w roztworze z wina mirin i jasnego sosu sojowego.
Na patelni lub w woku smażymy kurczaka. Gdy będzie prawie gotowy rozsuwamy go na boki. Na wolnym miejscu podsmażamy czosnek, cebulkę i pastę gochujang.
Po minucie dokładamy kimchi oraz wlewamy sos sojowy. Krótko smażymy, a na finał całość polewamy olejem sezamowym.
Danie podajemy w miseczkach wypełnionych w połowie gotowanym ryżem jaśminowym. Aby ,,podkręcić” smak dania ryż posypujemy prażonymi algami morskimi. Na wierzch nakładamy solidną porcję kurczaka z kimchi a całość posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem. Na koniec na środku dania układamy marynowane żółtko.
|