Przepis na tajskie kiełbaski wieprzowe. Jest to doskonałe połączenie mięsa, ryżu, makaronu sojowego, typowych sosów i przypraw tajskich.
Składniki:
-800g ugotowanego al dente ryżu,
-1,2kg mielonej wieprzowiny,
-400g namoczonego makaronu sojowego,
-30g cukru palmowego,
-8g mielonego czarnego pieprzu,
-20g soli,
-4-5 metrów namoczonych i umytych jelit wieprzowych,
-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
-1 łyżkę bulionu drobiowego,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-10 ząbków czosnku,
-5 łyżek pasty prik pao,
-5 łyżek kolendry tajskiej w oleju.
Mięso, ryż i makaron wymieszać. W moździerzu rozgniatamy na gładką pastę czosnek, sól i cukier i dodajemy do mięsa. Dokładamy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, jednak nie za długo, aby nie uszkodzić ziaren ryżu.
Za pomocą nadziewarki do kiełbas lub maszynki do mięsa z końcówką do robienia kiełbasy nadziewamy jelita. Formujemy kiełbaski o długości ok. 3-5 centymetrów, które nadziewamy na bambusowe patyczki.
Grillujemy je na grillu węglowym lub na patelni do grillowania aż skórka będzie chrupiąca.
|