Składniki niezbędne do przygotowania chrupiących krewetek w paście z mięsa wieprzowego:
-panierka panko,
-250g karczku wieprzowego,
-1/2 paczki tajskiej przyprawy Nam Nuong,
-14 obranych krewetek (ogonków).
Ogonki krewetek obieramy z pancerzyków i nacinamy ich wewnętrzną część w 3-4 miejscach, na głębokość ok. 1cm. Po tym zabiegu będą bardziej wyprostowane. Kawałki karczku rozdrabniamy w blenderze, dodając przyprawę Nam Nuong. Smarujemy dłoń oliwą i nakładamy na całą powierzchnię krewetki cienką warstwę mielonego mięsa.
Powstały wałek obtaczamy w panierce panko. Do garnka wlewamy olej (ok.2-3cm) i podgrzewamy do temperatury ok.180 stopni C. Łatwo to sprawdzić wkładając kawałek bambusa (np. pałeczkę) do oleju. Jeżeli od powierzchni drewna będą odrywać się bąbelki oznacza to, że olej osiągnął odpowiednią temperaturę. Wkładamy do niego po kilka wałeczków i smażymy, aż będą brązowe.
Podajemy z pikantnym sosem do owoców morza.
|