KACZKA PO PEKIŃSKU
KACZKA PO PEKIŃSKU
Kaczka po pekińsku to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni chińskiej. Przygotowanie dania najlepiej rozpocząć 12-24 godziny wcześniej. Po dokładnym umyciu i wytarciu kaczki,musimy oddzielić jak największą powierzchnię skóry od tłuszczu i mięsa. Chińczycy w tym celu pompują sprężone powietrze pod skórę kaczki. Niestety większość z nas nie posiada kompresora w kuchni, dlatego czynność tę można wykonać dużą łyżką wpychając ją delikatnie między skórę a mięso. Zaszywamy górny otwór tuszki i przyrządzamy marynatę, która składa się z:
-4 łyżek sosu Hoisin,
-1 łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
-po 1 łyżce grubo siekanego czosnku i imbiru,
-1 łyżeczki przyprawy pięć smaku,
-1 łyżeczki soli.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie smarujemy kaczkę od środka, wykorzystując otwór od strony kupra. Zaszywamy go gdy zużyjemy całą marynatę.
Ponieważ kaczka lubi pływać, musimy przygotować gorącą i aromatyczną kąpiel z następujących składników:
-150g słodu ryżowego. Składnik ten często mylony jest z miodem z powodu podobnego wyglądu. Niestety użycia miodu będzie fatalne dla tego dania ponieważ zmieni na niekorzyść smak i wygląd dania.
-150ml jasnego sosu sojowego,
-1 pokrojona w plasterki pomarańcza i jedna cytryna,
-4 gwiazdki anyżu. 
W woku doprowadzamy do wrzenia 1 litr wody. Dokładamy słód, sos, cytrusy,anyż i gotujemy składniki przez 10-15 minut. W tym czasie z grubej jedwabnej przędzy robimy ,,szelki”, które zakładamy pod skrzydła kaczki. Zanurzamy ją na 20 sekund od strony piersi i na 20 sekund od strony grzbietu. Następnie minutę polewamy całą powierzchnię kaczki wrzącą zalewą.
Teraz musimy dać jej możliwość wyschnięcia i odpoczynku przed następnym pracowitym dniem, wieszając kaczkę blisko kuchennego okapu lub w przewiewnym miejscu (fot.1). Łatwo jest zauważyć, że po wyschnięciu kaczka zmieni kolor, a skóra będzie ściągnięta i ,,papierowa” (fot.2).
Pieczemy w kaczkę w piekarniku na drucianym ruszcie przez 15 min w temperaturze 230 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kaczki. Nasza miała ok. 2kg, dlatego czas pieczenia wynosił ok. 100 minut. Należy szczególnie uważać na skórę, aby się nie przypaliła. Jeżeli zrobi się brązowa, kaczka jest gotowa. Wyciągamy kaczkę z piekarnika i dajemy jej odpocząć przez 10 minut. Kroimy ostrym nożem przy kościach na cienkie plasterki i układamy na wcześniej usmażonych na głębokim oleju chipsach krewetkowych. Tłuszcz i soki spłyną na chipsy które także będą jedną z atrakcji dania. Tak pokrojoną kaczkę podajemy w towarzystwie cienko pokrojonych w słupki warzyw takich jak: marchew, por, ogórek i dymka. Dodatkowo sos do kaczki po pekińsku i cieniutkie specjalne naleśniki. Kaczkę po pekińsku spożywamy w formie małych ruloników, które przygotowuje się w następujący sposób. Na powierzchnię naleśnika nakładamy łyżeczkę sosu do kaczki po pekińsku i kładziemy po kilka słupków warzyw oraz 2 kawałki mięsa. Zwijamy wszystko w zgrabny rulonik.
Nie pozostaje nam nic innego ja rozkoszować się tym smacznym daniem.
 
Jedna uwaga: nie musimy tak bardzo dokładnie obcinać mięsa przy kościach, dlatego że z resztek można przygotować jeszcze jedno wspaniałe danie: chińska zupa z pieczonej kaczki. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024