MOO KATA THAI BBQ
MOO KATA THAI BBQ
MOO KATA THAI BBQ

   Grillowanie i przyrządzanie jedzenia na tajskim grillu jest niepowtarzalnym i niezapomnianym przeżyciem dla wszystkich gości. Będą oni o tej kolacji mówić aż do następnego spotkania. Jednak za nim zaprosimy biesiadników,  musimy przygotować marynaty i sosy. Większość z nich możemy użyć do tych dwóch celów. Im więcej sosów przygotujemy, tym lepiej. Poniżej kilka przepisów na oryginalne tajskie sosy, które użyjemy później do grillowania.

1. Domowy tajski sos do grilla:
Składniki:
 -4 łyżki  sosu ostrygowego,
-3 łyżki przecieru pomidorowego, 
-2 łyżki słodkiego sosu sojowego,
-1 łyżka  sosu rybnego,
-1 łyżka soku z limonki
-2 łyżki cukru palmowego, 
-2 łyżki drobno siekanego czosnku,
-2 łyżki drobno siekanego imbiru,
-1 łyżkę płatków chilli.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Jeżeli sos będzie za gęsty można podczas mieszania dodać przegotowaną wodę. 
2. Nam Chim Kai tajski sos chilli
Składniki:
-125ml octu ryżowego,
-125ml wody,
-125g cukru trzcinowego,
-3 łyżki sosu rybnego,
-2 łyżki wina do gotowania Shao Xing, 
-2 łyżki drobno siekanego czosnku,
-1 łyżka skrobi z tapioki,
-1 łyżeczka płatków chilli.
Wszystkie składniki, oprócz skrobi z tapioki, łączymy ze sobą w małym garnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut. Zagęszczamy sos skrobią z tapioki rozpuszczoną w 100ml zimnej wody.  
3. Pikantny tajski sos do grilla.
Składniki:
-125ml octu ryżowego,
-80g brązowego cukru, 
-2 łyżki drobno siekanego czosnku,
-2 łyżki  sosu rybnego,
-1 łyżki jasnego sosu sojowego,
-pół łyżeczki płatków chilli. 
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w miseczce i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
4. Sos mango
Składniki:
-1 puszka mango w syropie lub 300ml mango puree, 
-2 łyżki sosu rybnego, 
-2 łyżki tajskiego sosu słodkiego chilli, 
-2 łyżki stołowe brązowego cukru,
-2 łyżki drobno siekanego czosnku,
-1 łyżka soku z limonki,
-1/2 łyżeczki kurkumy w proszku,
-1/2 łyżeczki płatków chilli.
Wszystkie składniki rozdrabniamy i miksujemy w blenderze na gładką masę.
Gdy mamy przygotowane sosy, część z nich możemy użyć jako marynaty do mięs. My przygotowaliśmy cienko pokrojone polędwiczki wieprzowe, indyka, rozbef wołowy i krewetki. Nie ma sztywnego przepisu jakie rodzaje mięsa możemy użyć do grilla. Może to być mięso z kurczaka oraz różne owoce morza. Panuje też dowolność w sosach do marynaty. Zamarynowane mięso odkładamy na minimum 1 godzinę. 
W tym czasie możemy pokroić w słupki warzywa takie jak: por, marchewka i dymka. Innymi dodatkami mogą być także: makaron vermicelli, liście szpinaku i pak choy, różne świeże grzyby, papier ryżowy, liście sałaty, surowe jajka oraz świeże zioła, między innymi kolendra. Nie obejdziemy się też bez węgla drzewnego lub brykietu, 1l bulionu drobiowego oraz kawałków słoniny. Rozpalamy w dolnym pojemniku grilla węgiel drzewny lub brykiet.
Gdy dobrze się rozpali na palenisko kładziemy górną część . Wlewamy bulion do wysokości  podłużnych otworów znajdujących się w wypukłej części rusztu, a na jego najwyższy punkt układamy kawałek słoniny. Zabieg ten ma na celu ciągłe smarowanie kopuły rozgrzanym tłuszczem. Każdy uczestnik kolacji sam po swojej stronie grilla układa kawałki mięs, a do bulionu wkłada makaron, kapustę pak choy, szpinak i grzyby.
Gdy mięso się usmaży (po ok. 5 minutach) pałeczkami lub małymi szczypcami ściągamy z rusztu 1-2 kawałki mięsa. Układamy je na liściu sałaty lub wcześniej namoczonym papierze ryżowym. Dokładamy surowe warzywa, kolendrę oraz po kilka kawałków z ,,fosy”. Sałatę zawijamy w rulon, a papier ryżowy tak jak sajgonki. Tak przygotowane zawiniątka zamaczamy we wcześniej przygotowanych sosach.
Na koniec, jeżeli biesiadnikom zostało troszeczkę miejsca w żołądku, można przyrządzić smaczną zupę powstałą z bulionu i spływających do ,,fosy” soków z grillowanego mięsa. Można wzbogacić zupę jajkiem na miękko,ugotowanym w bulionie.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024