Składniki:
-300g mięsa z kurczaka.
Marynata do mięsa:
-1 łyżka wina do gotowania Shao Xing,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-2 łyżki wody,
-1 łyżka skrobi z tapioki.
Pozostałe składniki:
-2 cebulki dymki pokrojone w półtora centymetrowe kawałki,
-1 czerwona cebula pokrojona w plastry,
-100g kiełków fasoli mung,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 łyżeczka płatków chilli.
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżeczka cukru trzcinowego,
-4 łyżki wody,
-2 łyżki sosu Bull Head.
Mięso marynujemy przez godzinę w przygotowanej marynacie. Po tym czasie smażymy je w woku na 5 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju. Gdy będzie jasnobrązowe, wykładamy na papierowy ręcznik.
Na 2 łyżkach świeżego oleju smażymy czosnek i chilli. Po 30 sekundach dokładamy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty. Następnymi składnikami będą cebulka dymka, a po minucie jej smażenia kiełki.
Wlewamy składniki sosu: wodę, sos ostrygowy, cukier i sos Bull Head. Gdy w woku zacznie wrzeć, dokładamy mięso i bardzo szybko mieszamy. Po 15 sekundach wykładamy danie na półmisek w towarzystwie ryżu jaśminowego.
|