Zupka po pekińsku to doskonałe i pożywne danie o ostro-kwaśnym smaku.
Składniki:
-garść namoczonych grzybów mun,
-pół namoczonego grzyba szmaciaka gałęzistego,
-1 papryka chilli,
-1 mała puszka kasztanów wodnych,
-1 mała puszka pasków bambusa,
-1 pierś z kurczaka,
-kawałek świeżego imbiru,
-2 ząbki czosnku,
-1 jajko,
-3 łyżki przecieru pomidorowego,
-4 łyżki octu ryżowego,
-4 łyżki sosu sojowego,
-1 cebula.
Wszystkie składniki bardzo drobno kroimy. W woku lub garnku krótko smażymy cebulę, czosnek, imbir i chilli. Wlewamy dwa litry bulionu, dokładamy pozostałe składniki i gotujemy 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym i octem. Oczywiście ilość przypraw zależna jest od indywidualnego smaku i upodobań. Łączymy żółtko z dwoma łyżkami wody i powoli wlewamy do zupy jednocześnie energicznie ją mieszając, aby masa jajeczna utworzyła cieniutkie niteczki . Zagęszczamy zupę roztworem wody i mąki z tapioki. Podajemy z drobno pokrojoną dymką.
|