Moo Dad Deaw to wspaniała tajska przystawka, której głównym składnikiem są suszone w tajskim słońcu paski wieprzowiny. Po krótkim smażeniu w głębokim oleju mięso staje się miękkie i soczyste a użyta słodka marynata i nasiona sezamu dodatkowo wzbogacają smak mięsa. Oczywiście w naszej szerokości geograficznej trudno o tropikalne słońce, ale piekarnik lub suszarka do grzybów doskonale sprawdzi się do przyrządzenia tego dania. Składniki niezbędne do przygotowania Moo Dad Deaw:
-1 kg pokrojonej w paski mięsa szynki wieprzowej,
-1 łyżeczka mielonego białego pieprzu,
-4 łyżki sosu ostrygowego,
-pęczek łodyg i korzeni kolendry,
-7 ząbków czosnku,
-50g cukry palmowego,
-4 łyżki białego sezamu,
-2 łyżki sosu rybnego.
Mięso marynujemy ok. 3-4 godziny w marynacie składającej się z rozgniecionych w moździerzu ząbków czosnku, łodyg i korzeni kolendry oraz cukru palmowego. Dodatkowe składniki marynaty to biały pieprz, sos ostrygowy i rybny, oraz ziarna sezamu.
Po 4 godzinach marynowania mięso suszymy w suszarce lub w piekarniku.
Gdy z wierzchu będzie suche a w środku jeszcze wilgotne, smażymy je krótko, małymi porcjami w głębokim oleju o temperaturze ok. 140-160 stopni C. Podczas smażenia musimy cały czas usuwać z powierzchni oleju ziarna sezamu , aby się nie przypaliły. Paski wieprzowiny odsączamy z nadmiaru oleju za pomocą ręczników papierowych. Można je podawać osobno jako przekąskę w towarzystwie sosu chilli, lub w towarzystwie surowych warzyw, takich jak kapusta, fasolka szparagowa, ogórek i pomidory. Jeżeli podamy jeszcze ciepły ryż jaśminowy, nasza przekąska stanie się doskonałym daniem głównym. Jeżeli ktoś nie lubi wieprzowiny można zastąpić ją wołowiną.
|