Składniki:
-kiełki fasoli mung,
-2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę,
-baza do zupy satay,
-50g świeżo prażonych orzeszków ziemnych,
-listki kolendry,
-3 łyżki pasty z orzechów ziemnych,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-1 czerwona cebula i 1 cebulka dymka pokrojona w plasterki,
-2 łyżki siekanego czosnku.
W woku na 3 łyżkach oleju podsmażamy czosnek i bazę do zupy satay. Gdy pasta się rozpuści dodajemy kawałki kurczaka.
Gdy mięso się zetnie dokładamy pastę orzechową, wlewamy sos sojowy i 1,5 litra bulionu drobiowego. Doprowadzamy płyn do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut.
Po tym czasie zupa jest gotowa. Do miski wkładamy świeżo ugotowany, gorący makaron. Na jego wierzchu układamy wyciągnięte z zupy kawałki kurczaka. Wlewamy tyle bulionu aby pokrył makaron. Na mięso kładziemy kiełki, które posypujemy orzechami ziemnymi i dymką. Dokładamy plasterki czerwonej cebuli i listki kolendry. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki to dobrym dodatkiem będzie chrupiące, prażone chilli w oleju.
|