Chrupiąca barwena w tajskim sosie z tamaryndu.
Składniki na dwie porcje:
-6 barwen,
-1 łyżeczka soli,
-150ml wody,
-70ml pasta z tamaryndu,
-40ml sosu rybnego,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 łyżka sikanego czerwonego chilli,
-100g skrobi z tapioki.
Barweny oczyszczamy z łuski, patroszymy i myjemy pod bieżącą wodą. Wykonujemy po trzy nacięcia w poprzek ciała ryby i solimy je od wewnątrz i na zewnątrz. Odkładamy je na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować sos do ryby. Na 1 łyżce oleju podsmażamy czosnek i chilli. Dodajemy sos rybny i pastę z tamaryndu oraz wodę. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Rybę obtaczamy w skrobi z tapioki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Wykładamy na półmisek i polewamy ryby sosem. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
|