Aby przygotować dobre japońskie dashi wybraliśmy z wielu oryginalnych przepisów jeden, który w naszej ocenie jest najszybszy a bulion najsmaczniejszy. Dashi składa się z trzech elementów:
-1l wody,
-10g glonów kombu,
-10g katsuobushi.
Glony moczymy w przez 30 minut w letniej wodzie. Po tym czasie wodę z glonami przelewamy do garnka. Stawiamy na źródle ciepła i podgrzewamy płyn do 60 stopni C.
Po 10 minutach wyciągamy glony i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dokładamy katsuobushi i zmniejszamy temperaturę wody do ok. 90-92 stopni C. Gotujemy na małym ogniu płatki przez ok. 10 minut często mieszając. Odcedzamy wywar przez sito.
Jeżeli chcemy uzyskać idealnie klarowny płyn możemy przelać go przez kilka warstw gazy. Bulion możemy wykorzystać do przyrządzenia wszelkiego rodzajów ramenów, sosów, zupy miso oraz podstawowego dania mnichów japońskich składającego się z dashi, makaronu udong i grzybów shitake. Możemy przechowywać go w lodówce przez 5-6 dni lub zamrozić.
|