Składniki dla dwóch osób:
-6 niewielkich ryb ok. 150g każda,
-2 łyżki grubo siekanego czerwonego chilli,
-2 łyżki siekanego czosnku,
-2 łyżki drobno pokrojonej trawy cytrynowej,
-30ml mirin,
-1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
-1 łyżeczka soli.
Przygotowanie dania rozpoczynamy od usunięcia łusek z ryby, patroszenia i dokładnego umycia. Po osuszeniu ręcznikiem papierowym wykonujemy na boku ryby poprzeczne nacięcia. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy ryby od wewnątrz i na zewnątrz.
Przekładamy ryby do naczynia i odstawiamy do lodówki. Po godzinie marynowania usuwamy kawałki marynaty i smażymy ryby na patelni, w 5 milimetrowej warstwie oleju.
Gdy się lekko zarumienią z każdej strony wyciągamy je i wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy na półmisku z liśćmi sałaty, lub jak na zdjęciu liśćmi shiso.
|