Składniki na 6-8 dużych porcji zupy ostro-kwaśnej:
-2 rozmącone jajka,
-100ml wina do gotowania SHAO XING,
-100g pokrojonego w paski bambusa,
-150g pokrojonego w paski (5x5x60mm) tofu,
-30g marynowanej w soli rzodkwi pokrojonej w plasterki,
-garść kiełków fasolki mung,
-2 piersi z kurczaka ugotowane na parze,
-10g namoczonych i pokrojonych w paski grzybów mun,
-5 namoczonych i pokrojonych w paski grzybów shitake,
-20ml oleju z chilli,
-1 łyżka tartego drobno imbiru,
-1 łyżka siekanego czerwonego chilli,
-50ml jasnego sosu sojowego,
-50ml czarnego octu,
-15ml oleju sezamowego,
-2l wody lub bulionu drobiowego,
-opcjonalnie do doprawienia zupy cukier palmowy,
Bulion wstawiamy na źródło ciepła. Dokładamy bambus, rzodkiew, grzyby mun i shitake, imbir i chilli. W między czasie ręcznie rozrywamy mięso z kurczaka na mniejsze kawałki. Gdy zupa zacznie się gotować dokładamy kurczaka i gotujemy wywar przez ok. 3 minuty.
Na koniec wkładamy ostatnie składniki: wino, tofu, kiełki, olej chilli i sezamowy, sos i ocet. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i delikatnie mieszając wlewamy po woli rozmącone jajka.
Gdy się zetną zagęszczamy zupę roztworem wody i skrobi kukurydzianej lub z tapioki.
Zupa powinna być lekko gęsta i gorąca bo wtedy z dodatkiem zielonej kolendry najlepiej smakuje.
|