Marynata do kaczki
-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
-1 jajko,
- 2 łyżki skrobi z tapioki,
-2 piersi kaczki
Pozostałe składniki
-100g groszku cukrowego,
-3 cebulki dymki pokrojone w 3 cm odcinki,
-3 eryngii,
-2 łyżki wina do gotowania Shao Xing,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 łyżka siekanego imbiru,
-1 łyżka pasty chilli z krewetkami,
-2 łyżki sosu do kaczki po pekińsku,
-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
Z kaczych piersi usuwamy skórę i kroimy płaty w cienkie (3-4mm) plasterki. W misce energicznie mieszamy ze sobą surowe jajko z sosem sojowym i skrobią z tapioki. Do marynaty wkładamy mięso, które dokładnie z nią mieszamy. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Do woka wlewamy 300ml oleju i po rozgrzaniu do temperatury 180 stopni C. Wkładamy kawałki kaczki. Mięso smażymy aż będzie brązowe i chrupiące. Wykładamy na ręcznik papierowy aby obciekło z nadmiaru oleju.
Z woka wylewamy olej na którym smażyliśmy mięso, a wlewamy 3 łyżki świeżego oleju na którym podsmażamy czosnek. Po 30 sekundach dokładamy imbir. Gdy obydwa składniki zacznę zmieniać kolor na złoty wkładamy pokrojone na plastry grzyby eryngii.
Po krótkim 2-3 minutowym smażeniu dokładamy groszek cukrowy i cebulkę dymkę. Wlewamy sos sojowy, sos do kaczki po pekińsku, pastę chilli i 300ml wody. Łączymy wszystkie składniki i po przykryciu woka pokrywą zostawiamy danie na 3 minuty na ogniu, aby grzyby się poddusiły. Po tym czasie zagęszczamy sos skrobią z tapioki rozpuszczoną w 30ml zimnej wody.
Ostatnim składnikiem będzie wcześniej usmażone mięso. Po dodaniu mięsa do dania wystarczy tylko zamieszać składniki, aby panierka lekko pokryła się sosem.
Wykładamy na talerz i podajemy z ryżem jaśminowym.
|