CHRUPIĄCY MAKARON CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ
CHRUPIĄCY MAKARON CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ
CHRUPIĄCY MAKARON CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ
Składniki niezbędne do przygotowania smażonego makaronu Chow Mein z wieprzowiną: 
-200g makaronu Chow Mein,
-250g drobno pokrojonej polędwicy wieprzowej,
-100g mrożonych grzybów shitake.
Pierwszą czynnością będzie przygotowanie marynaty niezbędnej do zamarynowania mięsa:
-1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
-2 łyżek jasnego sosu sojowego,
-1 łyżeczki bulionu z kurczaka w proszku,
-1/2 łyżeczki skrobi z tapioki rozpuszczonej w 1 łyżce wody,
-1 łyżeczki oleju sezamowego.
Mięso wkładamy do miseczki i dokładamy składniki marynaty. Łączymy je ze sobą mieszając i odstawiamy na ok. 30 minut.
Podobnie postępujemy z grzybami shitake. Po rozmrożeniu kroimy grzyby  na podłużne paski i marynujemy  1/2 godziny z dodatkiem 2 łyżek jasnego sosu sojowego i 1/2 łyżeczki skrobi z tapioki rozpuszczonej w 1 łyżce wody.
W tym czasie kiedy marynuje się mięso i grzyby, możemy przygotować pozostałe składniki dania:
-1 łyżka siekanego imbiru,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-200 ml bulionu drobiowego,
-1 kapusta pak choy pokrojona w paski,
-100g kiełków fasoli mung,
-3 cebulki dymki pokrojonych w paski.
-1 cebula pokrojona w ósemki,
-1 marchewka pokrojona w cienkie paski.
Makaron nie gotujemy tylko zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Przelewamy go przez sito i studzimy zimną wodą. Do woka wlewamy ok. 500ml oleju. Nagrzewamy olej do temperatury ok. 180 stopni C i wkładamy makaron który smażymy do momentu aż zacznie być chrupiący i zmieni kolor na jasnobrązowy.
Wyciągamy makaron i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Wylewamy olej pozostawiając 
w woku tylko 3 łyżki oleju. Podsmażamy czosnek i imbir a po 30 sekundach dodajemy grzyby shitake, które smażymy przez 2 minuty.
Następnym składnikiem będzie wieprzowina, którą smażymy aż wszystkie kawałki mięsa zmienią kolor na szary. Dokładamy cebulę i wlewamy sos sojowy i ostrygowy. Całość smażymy jeszcze 2 minuty intensywnie mieszając.
Wlewamy bulion drobiowy i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy sos 2 łyżkami skrobi z tapioki, wcześniej rozprowadzonej w 30ml zimnej wody. Gdy sos jeszcze raz się zagotuje i zgęstnieje dodajemy marchew i kapustę pak choy. Ostatnimi składnikami będą kiełki sojowe i cebulka dymka.
Potrawę gotujemy jeszcze przez 30 sekund i wykładamy na smażony makaron Chow Mein ułożonym na głębokim talerzu.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.

W dniach: 27.04.2024 - 08.05.2024
Delikatesy Azjatyckie będą zamknięte.

 

Zamówienia za pobraniem-Kurier DPD lub Inpost i zamówienia złożone i opłacone (przy wyborze paczkomatów
i Kuriera - przelew bankowy lub PRZELEWY 24) do 25.04.2024 zostaną wysłane do 26.04.2024.

Uwaga: zamówienie opłacone to takie, kiedy przelew został zaksięgowany na naszym koncie bankowym.
Pozostałe zamówienia zostaną wysłane po 08.05.2024