Składniki dla trzech osób:
-2 jajka ugotowane na twardo,
-400ml mleka kokosowego,
-60g gotowej pasty Curry Laksa,
-200g namoczonego makaronu ryżowego 1mm,
-świeża kolendra,
-pancerzyki z 12 krewetek,
-12 krewetek (ogonków),
-300g piersi lub mięsa z udek drobiowych,
-duża garść kiełków fasolki mung.
Na 3 łyżkach oleju podsmażamy pancerzyki zdjęte z krewetek (ogonków). Gdy zmienią kolor na czerwony wyciągamy je z garnka. Smażenie pancerzyków ma na celu oddanie przez nie swojego aromatu w celu poprawienia smaku potrawy.
Dokładamy krewetki i smażymy ok. 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je i wykładamy na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie podsmażymy 1 minutę mięso z kurczaka.
Gdy się lekko zetnie dokładamy całą pastę curry z opakowania i smażymy w niej mięso przez 3 minuty. Wlewamy 220ml wody i 400ml mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy wszystkie składniki przez 5 minut.
30 sekund przed końcem duszenia dokładamy krewetki aby zagrzały się w curry. Na głęboki talerz nakładamy makaron ryżowy i w koło niego nakładamy gorące curry. Podajemy w towarzystwie kiełków fasolki mung i świeżej kolendry.
|