Przepis na pyszne tajskie curry- Nam Ya. Głównym składnikiem dania to ryba pokrojona w kostkę ok. 2x2x2cm oraz świeże lub gotowane warzywa. My do jego przyrządzenia użyliśmy:
-kiełki fasolki mung,
-2 blanszowane kapusty pak choy mini,
-100g groszku cukrowego,
-ostrą paprykę chilli,
-2 ugotowane na twardo jajka,
-50g pasty Nam Ya curry,
-500ml mleka kokosowego,
-300g miecznika,
-100g namoczonego cienkiego makaronu ryżowego.
W małym garnku łączymy pastę curry z mlekiem kokosowym. Po doprowadzeniu mleka do wrzenia wkładamy miecznika i gotujemy 5 minut.
Do miseczki wlewamy curry z kawałkami miecznika. Miseczkę umieszczamy na środku dużego talerza, w koło niej układamy warzywa, makaron oraz jajko przekrojone na pół. Do dania doskonale pasują świeże zioła takie jak kolendra i bazylia miętowa.
|