Dubu jorim to koreański sposób na bardzo pożywne i o wysokiej zawartości białka tofu, które w tym daniu zamienia się w smaczny, chrupiący substytut mięsa.
Składniki dla 2 osób:
-400g świeżego tofu,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,
-1 łyżkę stołową cukru palmowego,
-1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
-1 łyżkę gochugaru lub innej mielonej czerwonej chilli,
-1 łyżkę białego sezamu,
-60ml jasnego sosu sojowego,
-120ml mirinu lub wody.
Kostkę tofu przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostki o wymiarach 6x3x1cm. Na 1 łyżce oleju smażymy je z dwóch stron na złoty kolor. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki dania i wlewamy na patelnię.
Doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy tofu przez 5 minut. Po tym czasie przewracamy go na drugą stronę i dalej dusimy aż większość płynu odparuje. Gdy sos zgęstnieje, ostrożnie układamy kostki tofu na talerzu i resztką płynu polewamy po wierzchu. Świetnie smakuje jako duża przekąska lub danie główne z ryżem. Możemy pokroić tofu na mniejsze kawałki i podać jako dodatek do sałatek warzywnych.
|