Koreańskie danie dubujeon jest smaczną propozycją na pożywny posiłek nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich miłośników dań azjatyckich. Nie ma w tym daniu mięsa, a głównym jego składnikiem jest tofu, które często kojarzy się nam z bezsmakowym dodatkiem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio przyrządzone jest doskonałym i pysznym daniem.
Dla dwóch osób potrzebujemy:
-300-400g tofu,
-2 rozmącone jajka,
-100g mąki pszennej,
-liście kolendry,
-ostra papryka pokrojona w plasterki.
Do dania będziemy potrzebować smacznego sosu. Możemy użyć gotowego sosu do koreańskich pierożków lub wykonać go samemu z następujących składników:
-5 łyżek jasnego sosu sojowego,
-5 łyżek wina do gotowania mirin lub przegotowanej zimnej wody,
-2 łyżki octu ryżowego,
-po 1 łyżeczce siekanego czosnku, chilli i szczypiorku.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy aby się ,,przegryzł”. Tofu kroimy na kostki o wymiarach 6x3x1cm. Każdy kawałek panierujemy w mące i w jajku.
Smażymy je w patelni na gorącym oleju z jednej strony. Na wierzchu tofu układamy plasterki papryki i liście kolendry, lekko je dociskając aby przylepiły się do jajka. Możemy użyć innych ulubionych warzyw i ziół.
Gdy kostka od spodu zarumieni się, przekręcamy ją ostrożnie na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilę, a gdy panierka będzie miała taki sam kolor jak z drugiej strony wykładamy tofu na ręcznik papierowy aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Tofu podajemy gorące z sosem jako danie główne. Doskonale także smakuje jako przystawka na zimno.
|