Aromatyczna duszona wieprzowina (hond shao rou) w gęstym ostro-słodkim sosie to nasza propozycja na smaczną kolację lub obiad.
Składniki:
-80ml chińskiego wina do gotowania SHAO XING
-50ml jasnego sosu sojowego,
-100g pokruszonego cukru palmowego,
-4 rozgniecione ząbki czosnku,
-1 pokrojoną paprykę chilli,
-3 cebule dymki,
-1 cynamon,
-2 gwiazdki anyżu,
-imbir wielkości kciuka pokrojony w grube plastry,
-800g grubo pokrojonego boczku.
Boczek wrzucamy do wrzącej wody. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć gotujemy kawałki mięsa przez 2 minuty. Odlewamy wodę i myjemy boczek pod bieżącą wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy cukier palmowy. Gdy się rozpuści podgrzewamy go aż zmieni barwę na ciemno brązową.
Dokładamy mięso i mieszamy aż pokryje się karmelem. Następnymi składnikami będą: czosnek, chilli, cebula, cynamon i imbir oraz sos sojowy i wino do gotowania.
Jeżeli płynu jest za mało i nie pokrywa naszych dodatków możemy dolać trochę wody. Gotujemy całość przez 10 minut aby wydobyć z naszych przypraw jak najwięcej aromatu. Po tym czasie mięso i czysty sos z patelni przekładamy do rondelka. Dolewamy wodę tak aby płyn przykrył mięso. Dusimy je przez ok. 40 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę i prużymy mięso bez przykrycia często mieszając, aby się nie przypaliło. Redukujemy sos aż zgęstnieje.
Możemy podać je natychmiast z ryżem, ale najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie smaki się przenikną.
|