Faszerowane skrzydełka przyrządzone w azjatyckim stylu. Danie pracochłonne, ale warto spróbować je przyrządzić z powodu niezwykłych walorów smakowych. Jeżeli raz spróbujecie, wtedy na pewno zagości ono na stałe w Waszym menu.
Składniki:
-12 skrzydełek z kurczaka,
-150g mielonego mięsa wieprzowego,
-50g namoczonego makaronu sojowego,
-15g suszonych i namoczonych grzybów mun,
-100g drobno pokrojonych kasztanów wodnych,
-2 siekane ząbki czosnku,
-1 siekaną papryczkę chilli
Zaczniemy od przygotowania skrzydełek. W tym celu odcinamy górną ramieniową część, pozostawiając dwa ostatnie człony. Wsuwamy ostry nóż między dwie kości a mięso, odcinając je od siebie.
Chwytamy palcami za kostki i odskrobujemy mięso od kości, zsuwając je ku dołowi. Wyłamujemy kości ze stawów i odcinamy od ścięgien.
Po ich usunięciu mięso lekko solimy i odstawiamy. Farsz przygotowujemy mieszając mielone mięso, makaron, grzyby kasztany, czosnek i chilli. Do smaku dodajemy dwie łyżki sosu ostrygowego i posiekaną cebulę. Gotowy farsz wkładamy do skrzydełek i gotujemy je na parze 15 minut.
Gdy lekko ostygną obtaczamy je w skrobi z tapioki lub kukurydzianej. Chwytając palcami za końcówkę skrzydełka moczymy je w rozmąconym jajku i panierujemy w panierce panko.Smażymy w głębokim oleju aż osiągną złoty kolor. Podajemy z sosem chilli słodko-kwaśnym.
|